Lisa Eriksson

Starta podcast med dessa enkla steg

En podcast kan vara ett utmärkt verktyg för dig som företagare som vill sprida kunskap och utbilda andra inom ett område. Podcasts popularitet fortsätter att skjuta i höjden. Allt fler väljer att lyssna på poddar varje vecka. En av anledningarna är dess enkelhet. Man behöver inte ta sig tid att sitta ner och läsa eller se en video. Istället kan man vara på resande fot eller springandes på ett löpband. Med en podcast kan du vara lyssnare vad du än gör.

Men hur går man tillväga om man vill komma igång med en podd? Det känns ju å ena sidan ganska enkelt, inte sant? Allt man behöver göra i teorin är att spela in när man pratar. Men bakom ett poddavsnitt ligger oftast många timmars arbete och planering. I denna blogg kommer vi gå igenom hur du kan komma igång och skapa en väl genomtänkt och lyckad podd. Det första du behöver göra är att formulera din idé.

Kom fram till en bra idé

Har tanken slagit dig att du skulle vilja starta en podd? Eller har du funderat på nya sätt att nå ut till dina kunder? Då är det dags att börja bolla poddidéer! En podd kan handla om allt och lite till. Det är din fantasi och intresse som sätter gränserna. Vare sig du är privatperson eller driver företag bör du först bestämma vad podden ska handla om och vilka dina lyssnare är.

Driver du ett företag är en podd ett utmärkt sätt att ge värdefull information till andra runt just det ämne man känner till allara bäst; sitt yrke! Du kan jämföra processen med att skriva en blogg vs. att spela in en podd. Både kommer självklart ta tid men tänk hur enkelt det kommer vara för personen som väljer att lyssna på podden att ta del av information. Har man en blogg måste man ta sig tid och läsa, men med en podd kan du lyssna var som helst, vare sig det är under resan till jobbet eller under ett träningspass.

Vad ska du ha för namn på podden? Namnet kommer vara poddens trade-mark så ta dig tid och ta fram flera olika namnförslag. Namnet kan egentligen vara vad som helst men försök komma på ett namn som lätt kan associeras med poddens innehåll. Ta till exempel “Spöktimmen”! Ett perfekt poddnamn för de som vill höra historier om det övernaturliga.

När temat på podden är valt och namnet är satt är det dags att skriva en poddbeskrivning. Poddbeskrivningen eller poddens “elevator-pitch” är den korta beskrivning av din podd där du fångar lyssnarens intresse när den söker efter olika poddar. En bra beskrivning kan vara avgörande för om en person väljer att lyssna på ett avsnitt eller inte. Så se till att beskrivningen blir både intresseväckande och informativ.

Ensam eller med andra?

Planerar du att driva podden själv eller ska du ta in en eller flera medarbetare? Det finns både för och nackdelar med att driva podden själv. Fördelen med att starta en podcast själv är att man kan bestämma allt precis som man vill. När man är två eller flera kan det hända att man inte kommer överens, vilket kan leda till konflikter i samarbetet.

Största nackdelen med att vara ensam är att allt ansvar hamnar på dig samt att det blir svårare att föra en dialog då man endast pratar med sig själv. Så planerar du att göra en podcast själv kan det vara bra att fundera extra på vilket typ av konceptet man vill ha och om det ska finnas gäster eller liknande i podden för att göra dialogen mer lättlyssnad och nyanserad.

Har du bestämt dig för att starta podcasten med en grupp så är det viktigt att ni sätter er ner och planerar allt väl. Det första ni måste fundera över är målet med podden. Alla måste vara på samma sida. Därefter bör ni även se över arbetsuppgifterna som tillkommer med en pod. Trots att det är relativt enkelt att komma igång med podden behöver ni bestämma vem som ska klippa podden och hur arbetet ska se ut inför kommande avsnitt.

Är intervjuer en bra idé?

Som nämnt ovan kan intervjuer vara en utmärkt idé att få podden nyanserad, speciellt om du planerar att prata ensam. Det kan också vara ett spännande inslag då man kan ta in experter inom olika områden vilket kan locka fler lyssnare till podden. Dock är det viktigt att ha i åtanke att det är mycket jobb bakom intervjuer.

Om du vill ha intervjuer finns det en rad saker du bör tänka på. Det första är vem du ska intervjua. Att intervjua intressanta personer kan vara jättekul. Men kom ihåg att det måste vara enhetligt med budskapet som podden har. Det kanske till exempel inte passar att ta in en expert inom historia om du normalt pratar om produkter inom skönhetsbranschen. En intervju kräver även mycket förberedande arbete, dvs. research, vilket är väldigt tidskrävande. Sist men inte minst kan det ta ett tag att bli bekväm med att intervjua andra så räkna med att det kommer ta extra tid vid redigeringen för ett bra resultat.

Planera poddavsnitt

När du har kommit fram till en bra idé är det dags att planera framåt. Man brukar säga att desto oftare du publicerar avsnitt desto bättre. Sen har kvalitén på avsnitten självklart en stor betydelse. Men om du kan ge ut 1 avsnitt i veckan eller varannan vecka är det jättebra.

Har man ett väldigt brett tema i podden kan det vara smart att ha olika inriktningar för olika säsonger. Exempelvis om man driver ett byggföretag och man vill ha en podd om hur det går till att bygga ett hus så kan första säsongen handla om ritningar, val av material etc. När man har gjort det kan man under nästa säsong prata om hur man jobbar invändigt i huset och hur man ska tänka med kök, badrum mm.

Tänk väldigt långsiktigt. Samtidigt som man inte vill att det ska bli enformigt är det bra om temat inte hoppar allt för mycket. Sätt dig i lyssnarens skor, vad vill de veta mer om och vad kommer att ge dem bäst innehåll? Efter det första avsnitten kan det vara bra att be om feedback och se vad dina lyssnare vill höra mer om. Genom att kontinuerligt analysera feedback på podden kan du göra podden ännu bättre och få fler lyssnare.

Köp utrustning

När allt är fastställt är det dags att ta tag i utrustningen. För att komma igång med en podcast krävs egentligen inte så mycket och det måste inte heller bli dyrt. Allt du behöver är en telefon att spela in med och ett redigeringsverktyg. Så vill du komma igång snabbt är detta ett bra alternativ, men tyvärr kommer det att påverka kvalitén på avsnitten.

Eftersom en podcast är helt ljudbaserad så står och faller framgången av din podcast väldigt mycket med ljudets kvalitet. En mikrofon kommer göra stor skillnad på ljudet i podden. Så är ni redo att investera pengar direkt rekommenderar jag att ni köper en kondensatormikrofon med stort membran. Det kommer göra att ljudet låter otroligt i ett akustiskt rum. Ett billigare alternativ som ligger strax över 1000 kr är en Blue Microphones Yeti USB som man kan använda antingen ensam eller när man spelar in med andra.

Du kommer även att behöva ett redigeringsverktyg för podden. Om du har en PC dator finns det ett verktyg som heter Audacity som du kan använda dig av. Det är helt gratis och enkelt att använda. Har du istället en MAC dator kan du använda dig av garageband. Om du vill köpa ett program att redigera i så är Adobe Audition ett bra alternativ, dock kostar det varje månad och kan vara något du vill investera i lite längre fram när podden är i full rullning. Ett annat bra alternativ är programmet Reason ifrån Propellerhead Software.

Skapa intro och omslagsbild

Alla poddar bör ha en omslagsbild och ett intro som skiljer podden åt från konkurrenter. När du gör din omslagsbild för podden bör du tänka på budskapet du vill förmedla och hur din bild kan stå ut i mängden. En intresseväckande bild kommer skapa stora möjligheter för din podd. Omslagsbilden är ju det första man ser när man söker efter podden! Det finns massor av bra redigeringsverktyg för att fixa en bild. Ett gratis verktyg som vi rekommenderar är Canva.

Sen bör man göra något slags intro/outro till podden. Introt måste inte vara avancerat till en början. Kanske känner du någon som är duktig på musik och kan sätta ihop en klämkäck melodi? Annars kan du använda dig av royaltyfritt material eller köpa en jingle på Fiverr som du kan inkludera i podden. Men se till att hålla koll på rättigheterna så du inte kopierar någon annans material.

Spela in poddavsnitt

Nu kommer vi till den roligaste delen, att spela in podden! Det finns flera sätt att gå tillväga. Det enklaste, om man har all utrustning, är att spela in hemma. Alternativt kan man använda ett ledigt rum på de flesta kontor. Tänk på att hitta ett rum med bra akustik. Det kommer göra stor skillnad för ljudet i podden. Om du sitter hemma eller på kontoret, se till att ha många kuddar runt om dig, om du inte sitter i ett ljudisolerat rum. Mjuka saker gör så att ljudet inte studsar och det gör att ljudet blir varmare och låter mer proffessionellt.

Det andra alternativet är att spela in sin podd i en studio. Detta kan passa dig som kanske inte vill lägga stora pengar på utrustningen men vill få hög kvalité. I dagsläget finns det många studios som erbjuder poddtjänster och inspelningsrum. Det finns till och med hela managementbolag som sköter allt från inspelning till samarbeten för podden. Men dessa är tyvärr ofta svåra att komma in i om inte podden har hunnit växa sig stor.

Redigera/klipp och publicera podavsnittet

När inspelningen av avsnittet är klart ska det redigeras och klippas. Detta gör du i ett av redigeringsverktygen vi nämnde ovan. Har man bokat en studio kan man ibland få hjälp med den här delen. Gör du det själv är grundtanken att göra podden så “ren” som möjligt genom att klippa ner avsnittet och redigera ljudet. Det kan innebära att du klipper bort mellansnack, eller tom klipper bort onödiga ljud som ehm, och ööh….vilket är vanligt att man säger utan att man är medveten om det. Men om du vill ha en mer avslappnad stil på din podcast så kan det å andra sidan vare mer mänskligt och personligt att ha kvar missar, helt onödiga skämt och annat som låter lyssnarna lära känna dig bättre. Allt detta kan du bestämma när du lyssnar på första avsnittet. Vad tror du funkar? Och sedan kan du även justera detta när du får återkoppling ifrån dina lyssnare. Vill de höra ännu fler dåliga skämt, eller gillar de mer dina analyser och vill ha en mer klinisk/torr känsla? Ämnet du väljer kommer också att styra din redigeringsstil.

När du mixar ljudet rekommenderar jag att du ser till så volymen håller sig inom “volymstandarden”. Med det menas att ljudet varken är för högt eller lågt jämfört med andra poddar. Sen bör man även se till att det inte kommer plötsliga höga ljud, exempelvis när någon skrattar högljutt. Då kan man använda sig av en kompression som gör det höga ljudet mer behagligt att lyssna på.

När redigeringen är klar ska avsnittet publiceras. Det första du ska göra är att ladda ner avsnittet som en MP3 fil. Nästa steg är att ladda upp filen till ett “poddhotell” eller din hemsida. På nklt erbjuder vi en tjänst där du enkelt kan ladda upp och lagra dina poddavsnitt på din egen hemsida. Man får då en separat sida med ett inbyggt bibliotek där du kan ladda upp alla dina avsnitt och inkludera en beskrivning. Du får då även ett RSS flöde som du kan använda för att automatiskt ladda upp avsnittet på andra streamingtjänster. Exempel på andra streamingtjänster är:

Apple Podcasts (iTunes)
Google Podcasts
Spotify
Stitcher
Pocketcasts
TuneIn

Genom att ha allt samlar på hemsidan kan du enkelt länka från exempelvis din blogg utan att behöva lämna sidan. Det blir också enkelt för lyssnaren att läsa mer om företaget eller produkterna/tjänsterna som du erbjuder.

Marknadsföra podden

Till sist behöver du fundera över marknadsföring. Har ditt företag sociala medier kanaler sedan tidigare så är de perfekta att sprida podden i! Annars kan du skapa organiska inlägg på dina privata kanaler som du ber vänner dela. Har du en hemsida och brukar blogga? Då kan du passa på och skriva en blogg om den nya podden och förklara mer på djupet om innehållet och länka vidare till poddsidan.

Ett annat billigt sätt att få mer publicitet är att bjuda in personer för intervjuer. Det kan vara allt från bekanta till specialister inom ett område. De kan i sin tur dela avsnittet och sprida det på sina egna kanaler. Om du är villig att spendera pengar är betalda annonser ett effektivt sätt att nå ut till en stor målgrupp. På Facebook och Instagram kan du sätta specifika intressen för att nå ut till rätt personer. Kom även ihåg att du även kan få pengar genom annonser i YouTube när din podcast får fler följare. Detta kallas ofta för monitezation och leder ofta till fler följare.

Sammanfattning

Vårt sista tips till dig som vill starta en podcast är att vara dig själv. Prata om det du brinner för och hjälp andra så kommer följarna att komma. Vare sig du vill sprida varumärkesmedvetenhet eller prata om ett passionerat ämne är en podd ett utmärkt sätt att göra det på!

Vill du ha hjälp med att komma igång och inkludera dina poddavsnitt på din hemsida? Hör av dig till oss på nklt! Vi erbjuder ett komplett paket för att du smidigt och enkelt ska komma igång med poddandet och få ut dina avsnitt på alla streamingtjänster. Vill du veta mer kan du kontakta oss genom att klicka på knappen nedan!

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-09-05 07:00
    Pressmeddelande: Webpages nklt i Uppsala förser sportföretag med skräddarsydda hemsidor
    info
  • 2024-08-06 07:00
    Intervju med Anders Berglund, VD för bioteknikföretaget Epistat
    info
  • 2024-07-09 07:00
    Vad innebär User Interface och User Experience för en webbplats?
    info
Login